BAŞKANIN MESAJI

Geri Eklenme Tarihi : 08-06-2022

 Değerli Ortaklarımız;

Covid 19 pandemisinin nihayet sonuna geldik, maskesiz hayatı gerçekten çok özlemişiz. Yakın zamanda benzer bir salgını yaşamamak en büyük temennimizdir. Pandemi olunca işlerimiz, sosyal hayatımız, ekonomimiz aksıyor, bozulan ekonomi ile iş yerleri bir bir kapanmak zorunda kalıyor. Ve tüm bunlar toplum olarak ruh halimizin bozulmasına neden oluyor.

Mesleğimizin son 15 yılına baktığımızda iki büyük sorunla karşı karşıyayız; biri ekonomi, diğeri ise istihdam. Eczane eczacılığı yapan meslektaşlarımızın en büyük sorunu 2009 yılından beri değişmeyen ilaç fiyat kararnamesidir. İlaç fiyat kararnamesi güncellenmediği için her zam döneminde 4. ve 5. kademeye geçen ilaç sayısının artması ve yeni çıkan ilaçların çoğunun da 4. ve 5. kademe olarak çıkması, mal fazlalarının da her geçen zaman azalması nedeni ile eczane karlılıklarımız düşmeye devam ediyor.  Bunun yanında son 10 yılda gider oranlarımızda 2 kata varan artışlar ekonomik olarak bizi çok zorluyor. Serbest eczane sahibi meslektaşlarımızın %65-70’i banka kredileri ile hayatını sürdürme çabasında, Türk Eczacılar Birliği ve Kooperatifler olarak karlılığın normal seviyelere gelmesi ile ilgili yoğun çalışma içerisindeyiz. Umarım önümüzde ki günlerde yapılan çalışmaların bir kısmı sonuç verir ve eczanelerimizi sürdürülebilir noktaya getirebiliriz.

Öte yandan yüksek enflasyon nedeni ile üretim maliyetlerinin artması (şişe, kapak, kutu, hammadde) ilaç üretimini de ciddi zorluyor. Bu nedenle bir ara zam verilmesi kaçınılmaz gözüküyor. Böyle bir sonuç gerçekleşirse İlaç Fiyat Kararnamesi kaynaklı eczane karlılıkları maalesef daha da aşağıya inecek. Örgütler olarak önümüze 1 yıl, 3 yıl, 5 yıllık hedefler koyup hem İlaç Fiyat Kararnamesi hem 4. ve 5. kademe ürünler, hem de reçete başı alınan hizmet bedellerinde düzenlemeleri hayata geçirmeliyiz.

İstihdama gelince; yeni mezun meslektaşlarımız iş bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bununla ilgili Resmi Kurum Hastanelerine atamalar var ama yeterli ölçüde değil. Mesul Müdürlük, Yardımcı Eczacılık, 2. Eczacılık, Özel Hastane Eczacılığı az da olsa istihdama katkı sağlıyor. Biz Kooperatifler Birliği olarak İlaç Sanayinde istihdamın daha da arttırılmasıyla ilgili yoğun çaba harcıyoruz. İlaç Fabrikalarında çalışan eczacı oranı %1’lerde olup bu oran son derece düşük. Oysaki bizler Ar-Ge, üretim, pazarlama, satın alma, satış, ürün geliştirme gibi tüm alanlarda hizmet verebilecek alt yapıya sahibiz. Bizler yeni mezun meslektaşlarımıza istihdam ile ilgili çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalardan biri Mersin Üniversitesi Eczacılık Fakültesi-Abdi İbrahim İlaç firması iş birliği ile oldu. Bir dönem boyunca yapılan eğitim neticesinde aldıkları eğitimi başarıyla tamamlayan 3 son sınıf öğrencimiz staj hakkı kazandı. Amacımız bu staj hakkını kısa sürede istihdama dönüştürmek ve daha fazla ilaç firmasını sisteme dâhil ederek istihdamı arttırmak ve meslektaşlarımıza yeni bir alan yaratmak. Önümüzdeki dönemde İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası ile birlikte Adana Çukurova Üniversitesi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültelerinde de benzer çalışmayı hayata geçiriyoruz.  

 Biz Eczacının ekonomik örgütüyüz ve meslektaşlarımıza her alanda değer katmak için sonuna kadar çalışmaya devam edeceğiz.

      

 Saygılarımla,

 

 

 Ecz. Tarkan BİR

Güney Ecza Kooperatifi

Yönetim Kurulu Başkanı

SS Güney Eczacıları Üretim Temin ve Dağıtım Kooperatifi

Mesudiyet Mahallesi 112. Cadde No: 39 Akdeniz / MERSİN

0(324) 241 10 00

Gizlilik ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

© gek.org.tr | Güney Ecza Kooperatifi Bilişim Sistemleri | Tüm Hakları Saklıdır

Bizi Sosyal Medyadan Takip Edin!

Facebook Instagram Linkedin X Youtube